Het Paleo dieet

Veel mensen zweren bij het paleo dieet, maar wat is het eigenlijk en is het wel goed voor je?

Het dieet

Het dieet is gebaseerd op de paleo tijdperk, dat zo een 10.000 tot 2 miljoen jaar geleden plaats vond. In die tijdperk aten mensen enkel voedsel uit de natuur en bestond er geen bewerkt voedsel. Ze verzamelden voedsel uit de natuur en jaagden op dieren. De mensen waren toen gezonder en onze genetische opmaak is nauwelijks verandert. Voorstanders van de dieet vinden dan ook dat we terug moeten naar onze roots van toen. Ze hebben het paleodieet daarom gebaseerd op voedsel uit die tijdperk.

De nadelen

Het is voor veel mensen moeilijk om de dieet te volgen, omdat ze opeens geen bewerkte voedsel kunnen eten. Zuivel, zout, granen, suikers en peulvruchten moeten allemaal aan de kant worden gezet. Het is ook moeilijk om je aan het paleo dieet te houden wanneer je uit eten gaat, want onbewerkt voedsel vinden lukt haast niet. Voor vegetariërs is het ook moeilijk, omdat er geen soja in het paleo dieet mag.

De voordelen

De grootste voordelen zijn dat je geen bewerkte voedsel meer binnen krijgt, waaronder geraffineerde koolhydraten. De paleo recepten bestaan namelijk alleen uit onbewerkt voedsel. Hierbij hoort gewoon kip, vlees, vis, groente en fruit. Zolang het uit de natuur komt en loopt of vliegt is het goed. Landbouwproducten mogen dus ook niet. Je lichaam zal dan ook al snel reageren op de inname van de onbewerkte voedsel. De meeste mensen voelen zich al binnen een paar weken beter en ze hebben ook meer energie.

Op de lange termijn worden mensen ook minder vaak ziek, zolang ze wel de paleo recepten blijven gebruiken.

Comments are closed.