Kinderen en muziek

Waarom vinden we het eigenlijk belangrijk dat we muziek luisteren? In de opvoeding blijkt wel dat veel kinderen het heel erg leuk vinden. Want de eerste natuurlijke reactie op het horen van muziek is bewegen! En dit hoeft dan niet een vorm van dansen te zijn, maar het is wel heel erg fijn. Het is ook iets waar kinderen van kunnen leren, want geluiden kunnen ze makkelijk nadoen.

Voor kinderen is het belangrijk dat zij muziek horen. Het helpt namelijk op motorische, sociale, emotionele en zintuigelijke vaardigheden. Motorisch is dat omdat we gaan bewegen, dansen, als we muziek horen. Het is voor een kind heel erg leuk om te doen en het zorgt ervoor dat het goed kan balanceren en lopen enzovoort. Sociale vaardigheden worden  gestimuleerd doordat het kind de muziek hoort en dus de stem. Bovendien kan hij met andere kinderen of met de ouders dansen en luisteren. Emoties worden gestimuleerd door de verschillende soorten muziek. Een kind kan leren te begrijpen wanneer een liedje heel blij en vrolijk is, of juist wat minder of verdrietig. Ten slotte worden uiteraard de zintuigen gestimuleerd, omdat het vooral gaat om horen.

Er zijn natuurlijk platformen zoals YouTube waar passende muziek voor het kind gevonden kan worden. Maar er zijn ook speciale zenders op tv en op de radio voor kinderen. Via online radio luisteren is dit heel gemakkelijk. Het is erg leuk om een kinderzender op te zetten, omdat dit vooral hele vrolijke muziek is. Kinderen kunnen het heel erg waarderen om dingen samen te doen. Het samen luisteren naar muziek kan de band tussen kinderen onderling of tussen kind en ouders heel erg versterken. Dus buiten het verhaaltje voor het slapen gaan, komt er nu misschien ook wel het radio luisteren bij het opstaan! Het zou heel erg gunstig zijn voor het kind en ouders.

Comments are closed.